Shiatsu


Binnen de alternatieve geneeswijzen begint Shiatsu een plek te krijgen.
Shiatsu betekent letterlijk “Vinger- druk” , omdat er tijdens de behandeling druk met de handen wordt uitgeoefend.

Bij ziekte en klachten zijn er plekken in en op ons lichaam die niet goed functioneren. Er zijn blokkades opgetreden. Doel van de shiatsu is om die blokkades op te heffen, waardoor het lichamelijk en geestelijk herstelvermogen van het lichaam wordt gestimuleerd. Hierdoor kunnen klachten verminderen of verdwijnen. Het effect van de behandeling hangt af van uw conditie, leefstijl en de duur en intensiteit van disbalans.

Het ontstaan van Shiatsu
Shiatsu dateert al van voor onze jaartelling. Het is ontstaan in het oude China. In de 6e eeuw namen boeddhistische monniken het mee naar Japan. Daar werd het verder ontwikkeld en bekend onder de naam amnamassage. Anmnamasseurs die therapeutisch werkten gingen hun therapie Shiatsu therapie noemen.
De Shiatsu Therapie Institute werd in 1925 opgericht door Tokujiro Namikoshi. Hij heeft er vooral voor gezorgd dat shiatsu in Japan door het Ministerie van Volksgezondheid werd erkend. Zijn zoon Toru, heeft de shiatsu Ryoho verder ontwikkeld en naar het Westen gebracht. Er zijn verschillende Shiatsu stijlen, de Zen-Shiatsu en de Shiatsu Ryoho zijn de bekendsten. De Shiatsu Ryoho heeft een meer westerse inslag en deze stijl heeft een gestructureerde behandelmethode.

Werking.
Voor een shiatsu behandeling hoef je niet per definitie een klachten te hebben. Het werkt ook ontspannend en preventief. De werking van shiatsu heeft twee effecten, ten eerste zorgt het voor lokale pijnbestrijding/ spierontspanning , ten tweede is dat het autonoom zenuwstelsel en het hormonaal stelsel in balans worden gebracht.
Shiatsu ontspant, bevordert de bloedcirculatie, bestrijdt symptomen van stress en ondersteunt het zelf genezend vermogen van het lichaam.

Klachten ?
Welke klachten kunnen met shiatsu worden bestreden of stabiliseren ?
* RSI
* Stress
* Rugpijn
* Hoofdpijn
* Nek-schouderklachten
* Allergieën
* Hernia / ischias
* Bloeddruk (hoog/laag)
* Emotionele onevenwichtigheden


Vergoeding.
Steeds vaker nemen zorgverzekeraars de Shiatsu therapie op in hun pakket, dat voor vergoeding in aanmerking komt.

Sportmassage Weerdinge is aangesloten bij de NVST onder nummer L 2693
De AGB code zorgverlener is : 90-044616
De AGB code praktijk is : 90-53320